fbpx

Cacaoceremonie met Dansklooster

In deze tekst kun je lezen hoe wij onze cacao ceremonie verzorgen, want iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Bij de ene ceremonie staat naast de cacao het zingen centraal, bij de andere een klankbeleving, en bij ons… je kunt het raden.. Dans, Aandacht en Stilte.

 Ceremoniële Cacao zorgt voor een zachte maar toch krachtige ceremonie wat je de mogelijkheid geeft om het hart te openen. De actieve ingrediënten van Cacao werken sterk op het hart chakra, en brengt ons terug naar onze natuurlijk staat van voelen, uit het hoofd, in het hart en verbindt ons intuïtief met Moeder aarde. Cacao heeft de kracht om onze buitenwereld met onze binnenwereld te verbinden.

 We openen onze ceremonie met zachte muziek om aan te komen. Je mag je zacht bewegen, liggen of zitten om daarna samen in een kring plaats te nemen op onze lekkere kussens. Hier begint onze gezamenlijk cacaoreis. Tijdens de ceremonie nemen we allemaal een persoonlijk intentie mee. Dit kan voor tijdens de dans/ retraite of voor iets in je dagelijks leven. We zullen samen drummen, de windrichtingen openen en de spirit van cacao aanroepen.

 Daarna nemen we je mee op reis in een wisseling van stille en geleide meditaties tijdens het drinken van de cacaodrank. Wanneer er ruimte is om te zingen, dan pakken we die! Wij zorgen voor de vertrouwde Dansklooster veiligheid en een warme bedding. Waarschijnlijk krijg je een warm gevoel in je lichaam. Je bloedstroming versterkt en je hart begint zich meer te openen. Hierdoor kan er meer ruimte ontstaat voor je emoties en gevoelens. Door het hart te openen, stelt cacao ons in staat om ons ware zelf te voelen en opgehoopte negatieve energie op te lossen.

 Na het samenzijn in de kring zullen we de setting op een organische manier veranderen, we draaien daarna een heerlijk set muziek waarin je lekker kunt dansen, klinken en bewegen. Alleen, samen… Het is Jouw dans.

Een stukje achtergrond…

Cacao schenkt ons een zachte krachtige vrouwelijke energie en laat je zien dat we plezier mogen maken in ons leven. Het brengt verbinding met je innerlijk kind en daarnaast een diepe verbinding met moeder Aarde. Het woord cacao kwam eigenlijk van het Maya-woord Ka’kau en het Maya-woord Chokola’j – wat betekent ‘ samen chocolade drinken’. De Maya’s noemden de heilige Cacao “ het water, dat door je hart stroomt”. De oude Azteken noemden rauwe cacao ook wel ‘Yollotl Eztli’, oftewel ‘hartenbloed’. Er zijn vele legenden onder de inheemse amazone volkeren waarin de cacaoboon zorgdroeg voor de (her)verbinding via het hart tussen mens en natuur.

De cacao die wij gebruiken komt uit Peru en wordt met veel liefde, zorg en aandacht gewonnen door de lokale boeren. Onze cacao is gluten vrij, vegan, koudgeperst en biologisch verbouwd. De boeren vormen samen een coöperatie en werken volgens de fair-traide afspraken. Ze gebruiken materialen en technieken die niet schadelijk zijn voor de omgeving en het regenwoud in Peru.

Cacao bevat de hoogste concentratie antioxidanten en magnesium van levensmiddelen in de wereld. Het is rijk aan chroom, theobromine, mangaan, zink, koper, ijzer, vitamine c, omega-6 vetzuren, tryptofaan, serotonine, en nog meer stoffen

Cacao is een zeer effectieve natuurlijke energie verreiken en afrodisiacum. Cacao bevat PEA, een chemische stof die we produceren in ons lichaam als we verliefd worden. PEA spelen een rol bij het vergroten van focus en alertheid.

 Anandamide is een endorfine dat het menselijke lichaam natuurlijk produceert na inspanning. Anandamide staat bekend als de gelukzaligheid chemische en komt vrij als we ons gelukkig voelen. Dit stofje is alleen nog gevonden in een plant, de cacaoplant. (bron cacao mama)

 De Cacao drank is volkomen veilig en heeft geen hallucineert effect. Als je zwanger bent, intensief borstvoeding geeft, hartklachten of problemen met je bloeddruk hebt of antidepressiva gebruikt, dan is het verstandig om niet de volledige drank te drinken. Dosering is hierbij belangrijk. Ook als je allergisch bent voor chocolade is het goed voor ons om dat vooraf te weten. Wij kunnen een ander lekker drankje brouwen en deze aan jou geven.

Wat goed is om te weten.

  • Wanneer je gevoelig bent drink dan langzaam en het kopje niet in 1 keer, je kunt gerust de hele avond over 1 kopje doen.
  • Gebruik geen cafeïne of alcohol voordat je meedoet aan de cacao ceremonie.
  • Drink voldoende water, vooral aan het einde van de ceremonie. Als je merkt dat je hoofdpijn hebt, kun je beter geen cacao meer drinken maar water.
  • Antidepressiva met MAO-remmers vormen een contra-indicatie voor cacao en kunnen tot ernstige hoofdpijn leiden.
  • Cacao is een vaatverwijder en pompt meer bloed door het hart. Houd rekening met het gebruik bij een hartaandoening.
  • Je bent en blijft verantwoordelijk voor jezelf, cacao is een zacht en veilig product, maar zelfzorg is en blijft belangrijk.