fbpx

Dansklooster Danst...

In de loop van de tijd hebben we verschillende Dans Sessies ontwikkeld die we in de programma’s alleen bij naam noemen.
Wil je weten wat er achter de naam schuil gaat? Dat kan je hier lezen.

Ecstatic Dance

Tijdens de dansavonden van Ecstatic Dance Alkmaar en Ecstatic Dance Church houden we de principes aan van Ecstatic Dance.

Dansen in Vrijheid

We starten de weekenden meestal met ‘Dansen in Vrijheid’
Kenmerkend is dat we subtiele opdrachten geven. Je krijgt de ruimte om je eigen stijl, alleen en in contact, te ontdekken.
Door de muziekkeuze beïnvloeden we de sfeer en daarin gaan we het hele pallet van ritmes en dynamiek af.
Wanneer we gaandeweg merken dat het fijner danst met af en toe een opdracht, dan nemen we de vrijheid om dat ook te doen.
Eigenlijk wordt in deze sessie, zonder druk, de klankkleur van de groep ontdekt.

Flow Dance

Tijdens de Flow Dance draaien we heerlijke dansbare muziek om echt in je eigen flow te komen. De muziek is  Lyrical Dynamical. Lyrische muziek dynamisch dansbaar. Tijdens de Flow Dance gebruiken we verschillende soorten muziek. Tijdens de weekenden gebruiken we de flow dance als opwarmer voor bijvoorbeeld de dansmeditatie.

DansMassage

Tijdens deze sessie combineren we dans en massage. Deze dans bestaat uit 2 delen. We dansen eerst lekker ons lijf los tijdens een flow dance, de flow dance is er om in je eigen dans te komen, aan te komen in je eigen lichaam. Daarna komt het tweede gedeelte en dat is de massage. Deze ziet er elke keer weer anders uit, ook omdat elk moment weer anders is en de omgeving. Soms masseren we met de kleren aan, soms op de blote huid. De massages zijn laagdrempelig. Veiligheid, Vertrouwen en Lichtheid zijn hierbij de pijlers.

Danza Poëtica

Dans is een beeldtaal, we geven expressie aan wat we voelen, wat we verlangen door middel van beweging.
Het leeg maken van je hoofd is vaak een wens, die knap lastig is om te bereiken. Simpelweg omdat je gedachten nooit ophouden.
In de Danza Poëtica zoeken we de woorden juist op. Het zien of horen van woorden kan je enorm helpen om je dansverlangen vorm te geven.
We werken met inspiratie-teksten in de ruimte (die je ook zelf mag meenemen) en we hebben meer muziek met herkenbare teksten.
Deze sessies geven je de ruimte om een thema dat bij je leeft, in veiligheid aan te gaan.

Dansmeditatie

Deze meditatie duurt precies een uur en bestaat uit een kwartier schudden, een kwartier dansen, een kwartier stilzitten en een kwartier liggen. De muziek staat bij deze meditatie vast. Het grote verschil tussen deze DansMeditatie en onze andere dansen is dat je deze echt  helemaal voor jezelf danst. Voor de dansmeditatie dansen we een Flow Dance

Dansklooster Danst...

Kenmerkend voor onze dansmeditaties is dat we qua dynamiek rustig opbouwen en je eerst laten zoeken naar je persoonlijke intentie.
Van daaruit stap je je eigen dansmeditatie binnen. We nodigen graag de dragende kracht van de aarde uit, als vangnet voor alles wat komt.
In het middengedeelte van de meditatie is ruimte voor je eigen dans, afgewisseld met contactdans als je daar naar verlangt.
Nadat de muziek van flow, naar kracht weer is teruggekeerd naar rust, zoeken we elkaar op.
De verbinding als groep gezamenlijk en afwisselend met één ander. Er komt ruimte voor de zachtheid in jezelf en in het contact, altijd op een manier die voor jou goed voelt. Uiteindelijk keer je weer terug naar je intentie, is ze gebleven, is ze veranderd, en wat heeft ze je gegeven? We eindigen altijd in cirkel, zittend op de grond, ruimte om te delen voor wie dat graag wil.

Dansen in Verbinding

Dansen in verbinding begint met jou eigen flow, contact maken met en bewustwording van je eigen lichaam en emoties. Vanuit je eigen flow kun je de flow van een ander ontmoeten. De muziekkeuze hierin is belangrijk, het vormt de sfeer en het contact dat we met onszelf en de ander maken. Tijdens de danssessies kunnen we dan gaan dansen vanuit fysiek contact.
Twee, drie of meer mensen komen samen en creëren een punt van contact, fysiek of niet fysiek, hand tegen hand, rug tegen rug, de mogelijkheden zijn eindeloos. Vanuit een subtiel aanvoelen en volgen van elkaars bewegingen, ontstaat er een dans.

Ecstatic Awakening Dance

Deze dans is een combinatie van Bodyparts, DansMeditatie en de Flow Dance. De structuur is elke keer hetzelfde. Eerst is er tijd om aan te komen, daarna verwelkomen we onze lichamen, dan komt het schudden, alles lekker losschudden, je lijf, je gedachtes. Vervolgens komt het dans gedeelte een dans die jij mag dansen op jouw manier.  Het verschil tussen een Ecstatic Dance en een Ecstatic Awakening Dance is, dat bij een ED er een uitnodiging is om met de ander te dansen en met een EAD gaat het vooral om jouw dans, tijdens deze dans dansen we voor het grootste gedeelte met onze ogen dicht. Daarna is het tijd om lekker te gaan liggen om te genieten van de kristallen klankschalen. En als laatste een geleide meditatie om te aarden. We sluiten altijd af met thee en chocolade.

Dans expressie

Een speelse dans met attributen die je op een ander pad brengen. Hoe is het bijvoorbeeld om met een stoel te dansen?
Het is verrassend wat je allemaal kan projecteren op een voorwerp. En welke grenzen verleg je als je niet vluchtig met die stoel danst,
maar ruim de tijd neemt. In de Dansexpressie geven we opdrachten waar je met je fantasie in kunt duiken.
Maak bijvoorbeeld een dansreis door de ruimte en wees het middelpunt. Of creëer op het volgende muziekstuk in groepen van 5
een spannend verhaal (zonder dat er iets wordt overlegd natuurlijk, alles ontstaat vanuit de beweging en de interactie).
Vaak sluiten we de Dansexpressie in het laatste half uur af met het maken van een echt groepsschilderij.
Ruimte ook vanuit beeldende kunst expressie te geven aan wat er leeft. (soms plaatsen we dit ritueel in de Danza Poëtica)