fbpx

de Stilte

Stilte…

In 2018  zijn we begonnen om van stilte momenten naar Stilte dagen te gaan. Tijdens de Dans Aandacht en Stilte week waren we 2 dagen zonder woorden. Voor de mensen die daar behoefte aan hadden creëerden we een deelcirkel waar gedeeld kon worden, deze vrijblijvende cirkel was prachtig, de mensen die wilden deelden vanuit hun hart. Tijdens de feedback formulieren kregen wij te horen dat we best naar 3 dagen stilte konden gaan. Vandaar dit jaar 3 dagen stilte, op een van de stilste plekken van Noord-Holland.

Stilte is niet alleen niet praten, maar vrienden worden met je innerlijke stilte. Je kunt nog heel aanwezig zijn terwijl je niet praat, nog heel erg naar buiten gericht zijn als je niet praat. Het draait niet zozeer om geen geluid te horen, maar innerlijk stil zijn, opmerkzaam zijn voor jezelf. De ander doet er niet zozeer toe, je hoeft er niks mee. Geluid van de wereld zal er altijd zijn. De kunst is om het te aanschouwen en te laten gaan.

Kan dat dan wel in combinatie met de dans? Is de dans niet een uitnodiging om ook naar buiten te dansen, om contact te maken met de ander. Wat zou stilte doen met onze dans. Worden het ingetogen dansen. En dan maakt mijn hart een sprongetje. Ja, eerst de dans en de stilte in jezelf vinden, misschien wel met muziek wat zachter is, om contact te maken met jezelf, jouw lichaam te voelen bewegen. Om dan ook met een lekkere beat een kringdans, de ander in zijn stilte te voelen. De kunst is…. Om het te aanschouwen, gewaar te worden en het te laten gaan.

Stil zijn kan op vele manieren.  Onze grote vraag is om de stilte van een ander te respecteren.

Het kan zijn dat jij het heerlijk vindt om stil te zijn, geen contact te hebben met de ander, op wat voor manier dan ook.

Het kan zijn dat jij het lastig vindt om stil te zijn, graag oogcontact hebt met de ander en contact zoekt, in gebaar en aandacht.

Ons gedachte goed hierin is..

Contact in de dans is fijn, hier nodigen we de mensen ook toe uit.
Contact, in de zin van gebaren, veel oogcontact, fluisteren is niet welkom. Ook niet voor het kleine.

Zoek de stilte op in jezelf.

Mocht er op wat voor manier dan wel contact zijn, laat dit dan gebeuren buiten de poort en buiten het zicht van de ander. Contact en aandacht voor elkaar kan in de dans, en in de deelcirkel.

Dus kan dat dan? Dansen en Stilte? Ja het kan.. en dan wel op de Danskloostermanier.. want die zal denk ik altijd net een beetje anders zijn..