fbpx

Dans & Mijmer aan de rand van de duinen

Begin december geven we traditiegetrouw de Dans & Mijmer retraite. Een weekend waarin we je ruimte geven om jouw jaar bedansen. Dit jaar nodigen we je hiervoor uit in Dopersduin, een prachtige plek in het duin & bosgebied van Schoorl. Een retraite van vrijdagavond tot zondagmiddag met vrije dans, de zaterdag in stilte, mindfulness, kristallen klankschalen, dansexpressie met gastdocent, labyrint, lekker eten, en het altijd aanwezige duingebied met de  zee… die ruist op de achtergrond. De zaterdag zullen wij in stilte doordansen. Wij vertellen je hier graag meer over…

Bijzondere plek om te zijn.

We zijn deze dagen te gast op het natuurterrein van Dopersduin. Het ligt tegen de schitterende Schoorlse duinen aan. Naast het terrein ligt het hoge stille klimduin dat je uitdaagt… Op het terrein zelf staat een kerkje en dat is ons onderkomen in dit weekend. Midden in de natuur met veel ramen en een fijne dansvloer. Naast deze danszaal hebben we ook de boerderij (de Oorsprong) tot onze beschikking. Daar eten we samen en daar hebben we een koffie / thee & lekkers hoekje waar je vrij gebruik van kan maken.

De dans-retraite-begeleiding van het weekend is in handen van Coby & Michael. De inwendige mens wordt verzorgd door David van Naafs Natuurlijk! hij gaat voor ons koken en doet dat natuurlijk vegetarisch en lekker gezond!

Cadans van de dagen

Vrijdag 7 december
18.00   Voor wie wil is er warme maaltijdsoep…
19.00   Binnenwandelen
19.30   Welkom
20.00   Dansen in Verbonden Vrijheid

Zaterdag 8 december stilte dag
08.00   Ontbijt
10.00   Buiten naar Binnen Danssessie
12.30   Lunch in stilte
13.30   Bezinningstijd voor jou… in het mooie gebied.
16:30   DansExpressie met Maarten Verheyen
18.00   Diner
20.30   Labyrintmeditatie en klankschalenconcert

Zondag 9 december
08.30   Ontbijt
10.30   Dans en Expressie
13.00   Lunch
14.00   Tijd om elkaar los te laten…

Over de vrije dans...

De basis van het programma van deze retraite is de vrije dans. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Dat je helemaal vrij bent om te bewegen zoals jij dat wilt. Ontdek wat de dans jouw te bieden heeft, veel gasten (her)vinden hun eigen dans weer tijdens de vrije dans.

We stappen met elkaar de dansruimte in daar ben je vrij om voluit te dansen, contact te maken, rustig te gaan zitten, op jezelf te zijn. Het mooiste is om voor al deze fases ruimte te maken. Soms nodigen we je in de dans ergens toe uit, omdat het ook fijn kan zijn om even geleidt te worden naar een beweging of emotie. Maar het grootste deel van de tijd is het de muziek en jouw beweging wat leidend is. Lees hier meer over hoe wij dansen en wat Dansklooster is.

Dansexpressie met Maarten

Maarten Verheijen is Docent Dansexpressie en geeft op uitnodiging van ons een sessie op de zaterdagmiddag.
In dansexpressie neemt het speels ontdekken, een belangrijke plaats in bij het dansproces. Durven exploreren is belangrijk om tot een persoonlijk dansproces te komen en het opent bovendien de weg naar nieuwe dansbelevingen. Na de exploratiefase wordt de dans verdiept door compositie. Dit gebeurt door zelf keuzes te maken en samen te werken. Zo ontstaat telkens weer een waar danskunstwerk.

Maarten schrijft zelf het volgende over hoe hij dit ervaart: Dansen is voor mij een vorm om mijn levenskracht tot uiting te brengen. In het samenbrengen van beweging, beleving en de zin voor schoonheid ontdek ik steeds opnieuw een vorm van thuis komen in mijn lichaam.

Jouw jaar... bedansen

Tussen de hectiek van Sinterklaas en Kerst in, bieden we je een oase van rust… Ruimte om jouw jaar te voelen, te overzien, te bedansen, klank te geven. Een mooi moment om bewegend tot stilstand te komen. We laten je natuurlijk vrij in hoe je daarmee omgaat, welke intensiteit je daaraan geeft. Misschien ben jij wel helemaal geen mijmeraar en is dit het moment voor jou om juist vooruit te kijken, een nieuw jaar dat aan je voeten ligt. Of ben jij iemand die leeft in het nu… en is ieder moment een afronding en een nieuwe begin.

De zaterdag zullen wij in zachte stilte doorbrengen. We hebben gemerkt dat de stilte ons nog meer rust geeft.

Na de lunch is er Bezinningstijd. In de dans is er waarschijnlijk iets bij jou in beweging gekomen, dit kan verwacht of juist onverwacht zijn. Er zijn misschien gevoelens en gedachtes opgekomen die je verrassen. Je zit misschien in een persoonlijk proces of je hebt iets te verwerken, iets wat voor jou leeft op dit moment. Tijdens de dans is hier ruimte voor om er beweging aan te geven en tijdens de bezinningstijd is er de tijd van stilte, tijd om er mee te zijn… In deze tijd kun je een wandeling maken en de wind door je hoofd laten gaan. Tijd om te schrijven, of tijd om bij te slapen.

Op zaterdag  geeft Maarten een Dansexpressie workshop. Je leest meer over hem in het stukje hiernaast. De avond houden we rustig, we hebben al heel wat uurtjes gedanst en zullen het labyrint binnenlopen om tot rust te komen met de klankschalen.

 

Alle praktische informatie

3-daagse dansretraite van vrijdagavond t/m zondagmiddag. Incl. 2 overnachtingen / alle maaltijden  / alle workshops / koffie-thee & vers fruit.

Er zijn verschillende tarieven, dat komt omdat er 2 soorten slaapverblijven zijn. Slaaphuis 2 is eenvoudig en knus. Slaaphuis 3 is moderner en wat ruimer. In beide slaaphuizen heb je eigen sanitair. De kamers zijn standaard voor 2 personen en voor een meerprijs van 40,- kan je de kamer voor eenpersoonsgebruik boeken. Hierdoor ontstaan er 4 tarieven:

Tarief per persoon:
Slaaphuis 2 – een gedeelde kamer : € 325,-
Slaaphuis 2 – een eigen kamer : € 325,- + 40,- = € 365,-
Slaaphuis 3 – een gedeelde kamer : € 355,-
Slaaphuis 3 – een eigen kamer : € 355,- + € 40,- = € 395,-

Website van Dopersduin : www.dopersduin.nl

Deelname:
Vul het deelnameformulier  in en geef bij de toelichting de specifieke wensen aan m.b.t. het slaaphuis.
Heb je vragen over dit weekend, mail ons dan op dansklooster@live.nl of bel op: 06-10484372
Bekijk voor deelname ook de algemene voorwaarden.

Het Labyrint

Op zaterdagavond bieden wij een bijzondere beleving aan, het lopen van het labyrint en het klinken van de kristallen klanklankschalen. Hemel en Aarde ontmoeten elkaar in het midden.

Het labyrint is een oeroud en universeel symbool. Je kunt hem lopen om tot je kern  te komen.  Het labyrint is een symbool voor onze levensweg. Je loopt het labyrint omdat je nieuwsgierig bent naar wat het je brengt. Misschien ben je bekend met het labyrint en loop je hem met een vraag, een intentie of een mooie zin. Jij mag kiezen. Wij hebben een muzieklijst samengesteld wat jouw intentie van het labyrint versterkt en de reis naar binnen begeleid

Het labyrint staat voor de reis naar binnen en de reis weer naar buiten. Na het lopen van het labyrint mag je een plekje zoeken in de zaal waar je een eigen nestje mag maken en te genieten van de klanken van de klankschalen

Je kunt de  klanken ervaren als prachtig en andere ervaar je misschien als minder prettig.,

De kristallen klankschalen werken helend  op verschillende niveaus en kunnen helpen bij het verbeteren van onze creativiteit, wilskracht en vertrouwen. Ze stimuleren en bevorderen het loslaten van emoties en blokkades en de verwerking hiervan. Als ze samen bespeeld worden ontwikkelt zich een wonderbaarlijk harmonisch energetisch klankspel.