fbpx

Jij hebt hier naartoe geklikt omdat je graag meer wil lezen over hoe wij omgaan met de stilte, het labyrint en de klankschalen. We hebben geprobeerd om onze eigen woorden te gebruiken, mocht je een vraag hebben of verder er nog even over willen praten. Bel of mail ons gerust.

Stilte...

Stilte is niet alleen niet praten, maar vrienden worden met je innerlijke stilte. Je kunt nog heel aanwezig zijn terwijl je niet praat, nog heel erg naar buiten gericht zijn als je niet praat. Het draait niet zozeer om geen geluid te horen, maar innerlijk stil zijn, opmerkzaam zijn voor jezelf. De ander doet er niet zozeer toe, je hoeft er niks mee. Geluid van de wereld zal er altijd zijn. De kunst is om het te aanschouwen en te laten gaan.

Kan dat dan wel in combinatie met de dans? Is de dans niet een uitnodiging om ook naar buiten te dansen, om contact te maken met de ander. Wat zou stilte doen met onze dans. Worden het ingetogen dansen. En dan maakt mijn hart een sprongetje. Ja, eerst de dans en de stilte in jezelf vinden, misschien wel met muziek wat zachter is, om contact te maken met jezelf, jouw lichaam te voelen bewegen. Om dan ook met een lekkere beat een kringdans, de ander in zijn stilte te voelen. De kunst is…. Om het te aanschouwen, gewaar te worden en het te laten gaan.

Dus kan dat dan? Dansen en Stilte? Ja het kan.. en dan wel op de Danskloostermanier.. want die zal denk ik altijd net een beetje anders zijn..

Het Labyrint

Het labyrint is een oeroud en universeel symbool. Je kunt hem lopen om tot je kern  te komen.Een labyrint heeft 1 weg naar binnen en dezelfde weg weer naar buiten, je kunt niet de weg kwijtraken zoals in een doolhof. Het labyrint is een symbool voor onze levensweg. Je loopt het labyrint omdat je nieuwsgierig bent naar wat het je brengt. Misschien ben je bekend met het labyrint en loop je hem met een vraag, een intentie of een mooie zin. Jij mag kiezen. Wanneer wij het labyrint binnen lopen hebben wij een muzieklijst samengesteld wat jouw intentie van het labyrint versterkt en de reis naar binnen begeleid.

Het labyrint staat voor de reis naar binnen en de reis weer naar buiten.

Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarover je bij het lopen wilt nadenken: een uitdaging, je leven tot nu toe, een verlies, plannen voor de toekomst, een mooie mantra, of een open nieuwsgierigheid. Na afloop kun je je ervaringen eventueel opschrijven of anders verwerken.

De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen. Loslaten Ontvangen en Toelaten

  • De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even uit de gewone wereld.
  • Het verblijf in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten.
  • De terugtocht gebruik je om het ontvangen toe te laten een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

Om bij stil te staan…

Sta even stil voor het labyrint, groet hem als dat gepast is
Ga vanuit rust het labyrint in wanneer je dat wilt
Zoek je eigen tempo, passeren mag
Loop met aandacht,
Wees open en ontvankelijk
Wanneer je naar binnen loopt heb je voorrang
Je mag net zolang in het centrum blijven als je wilt
Wanneer je naar buiten loopt geef je de ander voorrang door een stapje opzij te doen.
Wandel eruit, draai je om en sta even stil, en een bedankje voor wat is gegeven.

Na het lopen van het labyrint kun je rustig een plekje uitzoeken om te schrijven, te tekenen of anders..

Klankschalen...

 

De kristallen klankschalen werken helend  op verschillende niveaus en kunnen helpen bij het verbeteren van onze creativiteit, wilskracht en vertrouwen. Ze stimuleren en bevorderen het loslaten van emoties en blokkades en de verwerking hiervan. Als ze samen bespeeld worden ontwikkelt zich een wonderbaarlijk harmonisch energetisch klankspel. Je kunt de  klanken ervaren als prachtig en andere ervaar je misschien als minder prettig.,

Levenskunstkoffer...

“Maak van je leven een kunstwerk” deze uitspraak is van Michel Foucault. Tijdens onze retraites dansen doen we dit eigenlijk. We dansen ons eigen kunstwerk, en soms ook echt we schilderen een groepskunstwerk. We zijn in verschillende vormen Volop in beweging. Tijdens deze retraite zal er een Levenskunstkoffer aanwezig zijn. Deze koffer is gemaakt vanuit de gedachte  praktische filosofie, denken en doen. In de koffer zitten leuke denk en doe opdrachtjes die je samen of alleen kunt doen. Er zitten kaarten in met grote en kleine levensvragen. Tijdens de stilte dagen kun je ook gerust in de koffer duiken. Sommige opdrachten nodigen uit voor een dialoog, terwijl andere helemaal om en over jou gaan.