fbpx
Jij hebt hier naartoe geklikt omdat je graag meer wil lezen over hoe wij omgaan met de stilte, het labyrint en de klankschalen. We hebben geprobeerd om onze eigen woorden te gebruiken, mocht je een vraag hebben of verder er nog even over willen praten. Bel of mail ons gerust.

Stilte...

Vorig jaar zijn we begonnen om van stilte momenten naar Stilte dagen te gaan. Tijdens de Dans Aandacht en Stilte week waren we 2 dagen zonder woorden. Voor de mensen die daar behoefte aan hadden creëerden we een deelcirkel waar gedeeld kon worden, deze vrijblijvende cirkel was prachtig, de mensen die wilden deelden vanuit hun hart. Tijdens de feedback formulieren kregen wij te horen dat we best naar 3 dagen stilte konden gaan. Vandaar dit jaar 3 dagen stilte, op een van de stilste plekken van Noord-Holland.

Stilte is niet alleen niet praten, maar vrienden worden met je innerlijke stilte. Je kunt nog heel aanwezig zijn terwijl je niet praat, nog heel erg naar buiten gericht zijn als je niet praat. Het draait niet zozeer om geen geluid te horen, maar innerlijk stil zijn, opmerkzaam zijn voor jezelf. De ander doet er niet zozeer toe, je hoeft er niks mee. Geluid van de wereld zal er altijd zijn. De kunst is om het te aanschouwen en te laten gaan.

Kan dat dan wel in combinatie met de dans? Is de dans niet een uitnodiging om ook naar buiten te dansen, om contact te maken met de ander. Wat zou stilte doen met onze dans. Worden het ingetogen dansen. En dan maakt mijn hart een sprongetje. Ja, eerst de dans en de stilte in jezelf vinden, misschien wel met muziek wat zachter is, om contact te maken met jezelf, jouw lichaam te voelen bewegen. Om dan ook met een lekkere beat een kringdans, de ander in zijn stilte te voelen. De kunst is…. Om het te aanschouwen, gewaar te worden en het te laten gaan.

Stil zijn kan op vele manieren.  Onze grote vraag is om de stilte van een ander te respecteren.

Het kan zijn dat jij het heerlijk vindt om stil te zijn, geen contact te hebben met de ander, op wat voor manier dan ook.

Het kan zijn dat jij het lastig vindt om stil te zijn, graag oogcontact hebt met de ander en contact zoekt, in gebaar en aandacht.

Ons gedachte goed hierin is..

Contact in de dans is fijn, hier nodigen we de mensen ook toe uit.
Contact, in de zin van gebaren, veel oogcontact, fluisteren is niet welkom. Ook niet voor het kleine.

Zoek de stilte op in jezelf.

Mocht er op wat voor manier dan wel contact zijn, laat dit dan gebeuren buiten de poort en buiten het zicht van de ander. Contact en aandacht voor elkaar kan in de dans, en in de deelcirkel.

Dus kan dat dan? Dansen en Stilte? Ja het kan.. en dan wel op de Danskloostermanier.. want die zal denk ik altijd net een beetje anders zijn..

Het Labyrint

Het Labyrint

Het labyrint heeft al sinds het begin van Dansklooster een bijzonder plekje gevonden tijdens een aantal van onze retraites. Het labyrint is een oeroud en universeel symbool en te vinden over de hele wereld.  

 Een labyrint heeft 1 weg naar binnen en dezelfde weg weer naar buiten, je kunt de weg niet kwijtraken zoals in een doolhof. Het labyrint staat symbool voor onze levensweg. Je loopt het labyrint omdat je nieuwsgierig bent naar wat het je brengt. Als je bekend bent met het labyrint weet je dat je het labyrint met een vraag, een intentie of een mooie zin kunt lopen. Jij mag kiezen.

Het labyrint staat voor de reis naar binnen en de reis weer naar buiten.

 Er zijn vele manieren om het labyrint te lopen, hieronder een uitleg van ons hoe wij hem vaak aanbieden.

 Sta even stil bij de ingang. Misschien heb je al een idee waarmee je het labyrint ingaat: een uitdaging, je leven tot nu toe, een verlies, plannen voor de toekomst, een mooie mantra, of een open nieuwsgierigheid.

 De gang door het labyrint bestaat uit 3 delen. Loslaten Ontvangen en Toelaten

  • De heenreis wordt gekenmerkt door loslaten, je maakt je hoofd vrij van de dagelijkse dingen, treedt even uit de gewone wereld.
  • Het verblijf in het centrum betekent ontvangen. Je neemt rust en stelt je open voor inzichten.
  • De terugtocht gebruik je om het ontvangen toe te laten een plek te geven, misschien zelfs plannen te maken met je nieuwe inzichten.

Om bij stil te staan…

Sta even stil voor het labyrint, groet hem als dat gepast is Ga vanuit rust het labyrint in wanneer jij dat wilt. Zoek je eigen tempo, passeren mag. Loop met aandacht, Wees open en ontvankelijk Wanneer je naar binnen loopt heb je voorrang Je mag net zolang in het centrum blijven als je wilt Wanneer je naar buiten loopt geef je de ander voorrang door een stapje opzij te doen. Wandel eruit, draai je om en sta even stil, en een bedankje voor wat is gegeven.

Na het lopen van het labyrint kun je rustig een plekje uitzoeken om na te zitten, te schrijven, te tekenen of anders..

Klankschalen...

In 2016 heeft Coby in Engeland voor het eerst kennisgemaakt met de kristallen klankschalen. Het was liefde op het eerste gezicht. Terug in Nederland is ze op zoek gegaan naar een mooie set schalen. We hebben 7 schalen gevonden die corresponderen met de 7 chakras van het lichaam. Onze ervaring leert dat iedereen op zijn eigen manier de klankschalen ervaart.

De klanken van de schalen alleen hebben een ontspannend en helend effect. Dit versterken we soms door mee te klinken met de schalen of onze gasten uit te nodigen om te visualiseren na een geleide meditatie. Gedachten zijn een vorm van energie en ze trekken gelijksoortige energie aan. De interactie tussen gedachtekracht en kristal kan blijkbaar onze gedachten harmonischer maken. Dit kan tot gevolg hebben dat onze hersengolven en de daarbij behorende bewustzijnstoestand ook harmonischer worden met als gevolg een algeheel harmonische samenwerking tussen lichaam en geest. Zo kan de gerichte kracht van positieve intentie of (zelf)bevestiging, in samenhang met de klank van de kristallen klankschalen, zorgen voor opmerkelijke vormen van genezing op alle niveaus.

De kristallen klankschalen stimuleren en bevorderen het loslaten van emoties en blokkades en de verwerking hiervan. Als ze samen bespeeld worden ontwikkelt zich een wonderbaarlijk harmonisch energetisch klankspel.  

De schalen hebben een fijne plek gevonden tijdens de retraites en avonden, we bespelen de kristallen klankschalen tijdens het lopen van het labyrint en na de danssessies, we ondersteunen onze meditaties met de schalen.