fbpx

Wat is Dansklooster?

Op deze pagina delen we via beelden & woorden wat Dansklooster is. Wat maakt ons bijzonder, wat beleven mensen die een retraite bij ons volgen, waar zijn we op uit, wat is onze stijl, wat mag je van ons verwachten… Heb je na het bekijken & lezen van deze pagina een vraag, neem dan contact met ons op.

Ons logo laat zien wat je van ons mag verwachten. De boom staat voor geaardheid en groei. De kleuren zijn warm en vol passie, het hart in het midden benadrukt dat. De schommel staat voor speelsheid, een onbevangen basishouding, en de vogel staat voor je eigen geluid en de ruimte om je eigen weg te gaan binnen ons aanbod.

Geef jezelf bloot...

In de vrije dans zoals wij deze begeleiden kom je heel snel dicht bij jezelf uit. En dat gebeurt zowel via je vreugde als via je verdriet, beide gevoelens raken je essentie. Wij trekken deze emoties niet naar buiten, ze ontstaan vanzelf door onze muziek en wijze van begeleiding. Door de jaren heen krijgen we iedere keer weer terug dat mensen zich veilig en welkom voelen vanaf de start. En dat geeft ruimte om aanwezig te zijn zoals je bent en dat is jezelf bloot geven… zonder dat jij een grens overgaat die je niet wilt.

Met wie ben ik?

Hoe zien onze groepen er uit en wat voor type’s komen er op af? We zijn trots op de diversiteit in de groepen.

– dansers van alle leeftijden (20 – 99)
– mensen met veel en weinig vrije dans ervaring
– twee op de drie dansers heeft eerder een dans meegemaakt bij Dansklooster.
– er komen mensen samen en er komen mensen alleen

Er is een aspect dat ons bindt… het verlangen om te dansen en bij jezelf uit te komen. En dat schept onderling een basis van ‘welkom’ naar iedereen die aanwezig is. De veiligheid creëert de groep met elkaar en dat is iedere keer weer een dans die zich net als de natuur, als vanzelf lijkt te ontvouwen.

De kracht van een weekend

Jezelf een weekend geven is een cadeau waar je misschien even over nadenkt. Het is een investering in tijd en geld en beide zijn kostbaar. Wij kiezen er bewust voor om retraites aan te bieden omdat het zoveel meer teweegbrengt dan een dans in je woonkamer, een workshop of dansdag.

Door een paar dagen te dansen en stil te staan, samen en alleen te zijn, kun je het normale leven echt even loslaten om bij jezelf thuis en tot rust te komen. Tijdens een weekend is alles voor je geregeld en heb je de ruimte om in de vrije tijd die er genoeg is, te doen wat je zelf prettig vindt. Wandelen, mediteren, lekker liggen, gemasseerd worden.

Laat je vertragen door de aandacht.

Onze locaties...

Het gaat ons om de totale beleving en daarom kiezen we met veel aandacht onze locaties uit. Bij voorkeur werken we in (voormalige) kloosters, kerkjes en plekken waar een rijke spiritualiteit voelbaar is. Wat we belangrijk vinden bij onze locatie is een gevoel van ruimte en verbinding met buiten. We brengen naar iedere locatie onze eigen kleurrijke materialen mee; kussens, kleden, kaarsen en bloemen. Zo toveren we iedere locatie om tot een Dansklooster…

Dit zijn op dit moment onze retraite-locties

 

  • Samaya in Werkhoven
  • Berkeley in Bergen
  • Zeeveld in Castricum
  • Meeuwenveen in Havelte
  • Boskapel in Barchem
  • Heel en Al in Schoorl
  • Finca Vrij in Zeeland
  • Vlierhof in Kleve (Dld.)

Onze Dans...

Dansklooster past niet in een hokje… we geven geen 5-ritmes of biodanza… we dansen eigenzinnig tussen bestaande tradities in de vrije dans door. Wij hebben onze eigen stijl gecreëerd vanuit onze ervaring, kracht en samenwerkingen.

muzieklijsten met hart & ziel
We besteden veel aandacht aan de muziek en ontvangen daar lof over van onze dansers. We mixen klassiek, film, dance, mantra, tekst, drum tot een mooie geheel. Wij noemen het Lyrical Dynamical. Lyrische muziek dynamisch dansbaar.
meditaties verweven in de dans
Ergens in de dans is een moment dat we je tot stilte brengen en meenemen op een reis naar binnen. Een meditatie die past en verdiept in het moment.
speelse verhalen & verwondering
We nemen je met woorden, muziek en verrassingen mee op reis. Dit stapje net naast de realiteit maakt dat je makkelijker los kunt komen van wat je bezig houdt en kunt landen in het hier en nu.
de lachende traan
De lach en de traan zijn verbonden met elkaar, daarom durven we ze speels af te wisselen en verlies je nooit jezelf in één van beide.
vrije dans
Je bent helemaal vrij bent om te bewegen zoals jij dat wilt. Ontdek wat de dans jou te bieden heeft, veel gasten (her)vinden hun eigen dans weer tijdens de vrije dans. We gaan met elkaar de danszaal in, daar is genoeg ruimte om voluit te dansen, contact te maken, rustig te gaan zitten, op jezelf te zijn. Het mooiste is om voor al deze fases tijd te maken. Soms nodigen we je in de dans ergens toe uit, omdat het ook fijn kan zijn om even geleidt te worden naar een beweging of gevoel. Maar het grootste deel van de tijd laten we je… je raadt het al… vrij!

De kracht van samen

Dansklooster is in 2011 opgezet door Michael Verheijen & Mathilda van Ameijde en in 2013 voegde Coby Geertsma zich bij het team. Dansklooster is ontstaan vanuit een passie voor vrije dans en een verlangen om dat in schoonheid en aandacht aan te bieden.  Vanaf 2017 deed Mathilda een flinke stap terug omdat zij moeder werd. De retraites worden nu begeleidt door Michael & Coby. Op de pagina samenwerking kan je zien met wie we allemaal de kracht van samen ervaren in de retraites.

Daarnaast hebben we nog een cirkel van nauw betrokken vrienden en dansers die ons bijstaan en ons een warm hart toedragen.